Bug: Channels get mixed after some time

Forum for discussing PicoLog
Post Reply
ckunert
User
User
Posts: 3
Joined: Fri Oct 21, 2016 6:18 am

Bug: Channels get mixed after some time

Post by ckunert »

Hello,

I am using a PicoLog 1216 with Picolog 6.1.18.
I experienced several times now on different PCs the following problem.

The channels measurement values get mixed after some time, so that the initial assignment (CH1 is named Alpha, CH2 is named Beta...) is not valid anymore (Alpha is showing values from CH11, Beta is showing values from CH3...).

The values in the log file are continous, so there is no hint that shows me that this bug has happened. As some acquisitions run several weeks or months, this is quite annoying and makes it useless as the measurements cannot be assigned anymore.

First this happened on an old PC (Win7, 2GB Ram). Then we upgraded to a Win10 + 4GB RAM PC but the problem still occured.

It seems to happen, when the RAM is almost full (e.g. Malware scanner runs once a day for a certain time or opening another RAM occupying application). The reason can of course be another one, but as a first hint for finding the cause, I would investigate in that direction.

I hope you can provide help.

With kind regards

Christian

Martyn
Site Admin
Site Admin
Posts: 4052
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: Bug: Channels get mixed after some time

Post by Martyn »

We are investigating this issue and would like you to send in a .picolog file showing the channel swapping to support@picotech.com and the team will be able to follow up on this with you.
Martyn
Technical Support Manager

ckunert
User
User
Posts: 3
Joined: Fri Oct 21, 2016 6:18 am

Re: Bug: Channels get mixed after some time

Post by ckunert »

Hello Martyn,

thank you for the quick reply. I wrote an email to the suggested address. As a reference, I attached a picture here to show what it looks like in the picolog file.
Attachments
Channel Swapping.PNG

MOME49
Newbie
Posts: 0
Joined: Wed Feb 12, 2020 3:23 pm

Re: Bug: Channels get mixed after some time

Post by MOME49 »

Hello,

we use PicoLog 1216 since several years and work with the PicoLog 6 Software, actually version 6.1.17), very happy with it.

Last week we encountered the same problem as reported by ckunert (38761) under topic 41287: Bug: Channels get mixed after some time.

Application: datalogging of 16 sensor signals, capture 1/s, runs of 10 or 6 minutes; then saving data as picolog-, pdf- and csv-files. The following pictures show a sequence of 4 testruns, so testrun 2 signals follow up to testrun 1 signals, etc.

Problem: after saving the first run (see Testrun_1.png), exporting data and
deleting data on desktop, a new run is started. Here we see channels get mixed up
(see Testrun_2.png): sensor of channel 16 is displayed as channel 6, previous channel signal 9 is now found on channel 1, etc.
The next runs shows even new mixing up again (see Testrun_3.png and Testrun_4.png). The 4th testrun is stopped, data deleted and PicoLog programm closed/shut down.
Restarting the application will result in a display which cuts off the channel informations on the right half of the desktop and no possibility to close the application (see PicoLog_crash.png). Thus: you need to close the application in task manager. When restarting the application again, it works correctly for just one run only (as Testrun_1.png) and gets mixed up on the following run again.

- The error happend sudenly after hundreds of normal runs and stays on since then.
- Actually our turnaround (closing PicoLog 6 with task manager and restarting again) allows to use the application but it's annoying (..and it worked fine before).
- If you do NOT recognise the error you will perform recordings and data handling with wrong channel assignments which is FATAL for your results.
- As to the PC: Intel i7-CPU with Windows 10, 16 GB memory. Is dedicately used for this specific application since 2 years with PicoLog 6 and same PicoLog hardware.
- We deinstalled the PicoLog 6 application including all drivers associated (6 in the list, for USB, etc.) and reinstalled PicoLog 6.1.17 (and no further updates!), but the bug remained unchanged.
- For sure the sensor hardware has not been mixed up. We also exlude a hardware problem with the PicoLog 1216 boxes, as we tested two different boxes and got the same errors and resp. no errors on a different PC).
- Notice: When channels are mixed up, e.g from channel 1 to channel 10, then the corresponding sensor signal (original 1) data is processed and displayed according to the calculations registered for channel 10 (e.g. "equation" or "table" curve adjustment).
- Until now the problem has not occured on a different PC with W7 and with same or different PicoLog 1216 hardware, same sensor hardware and doing the same data
exportation.

The observations made here are pretty similar to the blog posted by GGGGGGG under the topic: PicoLog 6.1.18 Display Issues After Export. There is an even older post (2014) from tech2 under the topic: Mixed up channels.

Hoping strongly you can identify the source of the problem and solve it soon.
With kind regards
MOME49
Attachments
PicoLog_crash.png
Testrun_4.png
Testrun_3.png
Testrun_2.png
Testrun_1.png

MOME49
Newbie
Posts: 0
Joined: Wed Feb 12, 2020 3:23 pm

Re: Bug: Channels get mixed after some time

Post by MOME49 »

Follow up to my post of this morning and as a result of some more trials:

It seems that the error with channel mixing up only happens when you export data, most probably as .csv. When a run is saved as .picolog and a new run started directly afterwards (with no export), there is no channel mixing up effect. But the export in between seems to provoke the channel mixing.

Two weeks ago the PC has been updated (incl. MS Office 365) which may have created the bug. As we could not get rid of it by deinstalling and reinstalling the PicoLog application (version 6.1.17), it may well be an interference from Windows/MSO/DLL.
The second laptop which didn't showed the error even upon exporting .csv files has no MS Office installed, but Open Office 4.1.10 - this is just a hint.

Best regards
MOME49

Martyn
Site Admin
Site Admin
Posts: 4052
Joined: Fri Jun 10, 2011 8:15 am
Location: St. Neots

Re: Bug: Channels get mixed after some time

Post by Martyn »

Can you please email support@picotech.com we would like to provide you with a test version of the software to check this out.
Martyn
Technical Support Manager

Martin Lintzgy
Newbie
Posts: 0
Joined: Thu Aug 19, 2021 4:49 pm

Re: Bug: Channels get mixed after some time

Post by Martin Lintzgy »

I have this problem, too.
Wasted me a lot of time. Logging 16 channels, for a couple of days then Channels 4 & 8 swapped over, simultaneously with channels 5 & 9.
Attachments
picolog Swap.PNG

Post Reply